Saturday, July 25, 2009

Kes Nampak Kuman Di Seberang LautanSaya kagum betul dengan komen para ”ulama” dan ”cerdik pandai” dan diikuti ”spin” media perdana negara berhubung kematian Teo Beng Hock, Setiausaha Politik Ean Yong Hian Wah, EXCO kerajaan negeri Selangor ketika ini. Dari mulut ”cendiakawan” di menara gading sibuk dengan haram Nizar pegang lilin ketika kononnya majlis memperingati kematian Teo dan disambut dengan galak oleh Mufti Perak (baca penyokong pekat UMNO), Harussani dan diapi-apikan lagi oleh kenyataan politik perkauman pemimpin UMNO dan media milik mereka, tidak hairanlah isu ini cuba dimanipulasi untuk mengalih perhatian rakyat dari isu sebenar.

Isunya mudah saja. SEORANG INSAN TELAH DIDAPATI TERBUNUH KETIKA DI BAWAH JAGAAN SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA (SPRM)! Itu saja ceritanya. Jadi apa yang sepatutnya berlaku ialah siasatan dibuat dengan rapi dan telus berhubung kematian ini termasuk motif kematian atau pembunuhan ini agar dapat diperjelaskan. Bayangkan seorang anak muda yang akan mendaftarkan perkahwinannya keesokan harinya, yang akan berkahwin pada bulan Oktober kelak dan mempunyai tunang yang sedang hamil 2 bulan, masakan akan membunuh diri ketika hanya disoalsiasat ”biasa” saja. Sementelah itu, bicara rakan-rakannya membayangkan yang Teo bukanlah seorang yang lemah dan mudah tunduk kepada tekanan. Jadi tanda-tanda resah gelisah yang merupakan sebahagian ciri orang yang berhajat untuk membunuh diri itu tidak ada langsung pada Teo. Jadi mana mungkin bunuh diri? Jikalau dikatakan kemalangan, lagi tak logik jika melihatkan struktur dan keadaan tingkap bangunan berkenaan. Keyakinan kita ialah pembunuhan, dan Anak Bapa yakin sebahagian besar rakyat merasakan demikian. Jadi Najib, pastikan rakyat mendapat jawapan sebenar daripada insiden ini. Tolong jangan altantunyakan kes ini jika anda tidak mahu kemarahan rakyat menjadi tidak terkawal!

Kepada burung-burung kakak tua yang kerjanya mengangguk dan mengiyakan cakap tuan-tuan mereka, tolong sedarlah diri sikit. Islam tidak mengira warna kulit atau kaum dalam bab keadilan. Jikalau Fatimah sendiri yang mencuri nescaya Rasulullah akan potong tanganya. Tolong jangan jadikan isu remeh temeh untuk tujuan berpolemik sedangkan di depan mata kita satu kezaliman besar sedang berlaku. Ulama besar Islam, Ibn Taimiyah pernah menceritakan bagaimana ulama-ulama di zaman Abbasiyyah di dalam satu perhimpunan mereka gemar membincangkan perkara-perkara remeh temeh, contohnya apa hukum darah nyamuk kena kain sembahyang sedangkan di waktu itu tentera Mogul sedang menyembelih ribuan umat Islam.

Inilah hakikatnya keadaan menyedihkan umat hari ini. Harussani sepatutnya menegur pimpinan UMNO kerana masih mengekalkan ISA, hukum rimba yang diharamkan oleh Islam (penjaranya kebetulan terletak di Perak) dan supaya Zambri membubarkan kerajaan haramnya dan DUN supaya rakyat diberi peluang memilih semula kerajaan yang halal, dan banyak lagi isu-isu besar yang menyentuh umat Islam. Bukan tak boleh menegur tetapi biarlah konsisten dan tidak memilih-milih, dan beri keutamaan kepada mana yang lebih aula. Tetapi ini tak akan berlaku kerana mereka semua pengampu setia UMNO. Mereka hanya akan bercakap atas perkara-perkara yang disukai tuan mereka dan yang boleh memburuk-burukkan musuh tuan mereka. Hakikat ini sesuatu yang telah sebati dengan budaya poltik negara dan nampaknya akan kekal begitu selagi UMNO terus berkuasa.

Saya tak ingin cerita bab lilin ini kerana ia telah dikupas dengan panjang lebar oleh sahabat saya YB Khalid Abd Samad. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh layari laman sesawang beliau. Cuma apa yang ingin saya katakan di sini bahawa kita telah menyaksikan lepas satu persatu mereka yang dibawa ke bawah tahanan polis atau SPRM menghadapi masalah, malah ramai juga yang mati di dalam tahanan. Apa yang menyedihkan, kadang-kadang hak mendapatkan peguam ketika ditahan pun telah dinafikan. Tren ini nampaknya akan berterusan jika kita masih terus mengekalkan UMNO dan BN di dalam menerajui negara dan jika kita tunduk kepada tindakan ”penyelesaian” separuh masak Najib! Jangan sia-siakan kematian Teo ......


Anak Bapa: Ada juga ulama besar PAS yang komen tentang sikap Nizar. Cerdiklah sikit yang mana kenyataan politik dan yang mana kenyataan hukum-hakam agama. Jangan cepat sangat kita melatah .......

1 comment:

Anonymous said...

Kematian Teo adalah tidak wajar tapi adalah merupakan satu lagi perbuatan keji manusia yang mendukong konspirasi jahanam ini! Kalau dah berada dalam premis SPRM pun tidak boleh menjaminkan keselamatan tidak hairanlah perkara-perkara yang relavan nanti akan berlaku lagi dalam premis yang sama walau mungkin tektik berlainan. Siapa yang boleh percaya dan apa lagi yang boleh kita harapkan dari SPRM ini?