Friday, July 15, 2011

Berjayakah Himpunan 907 BERSIH?


Walaupun Himpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai telah berlalu hampir 1 minggu tetapi cerita-cerita mengenainya masih panas dan berterusan hingga ke hari ini. Malah polemik berhubung keberkesanannya semakin rancak diperkatakan terutama di alam siber.


Pemimpin BERSIH tentu telah mula membuat penilaian sendiri samada himpunan tempohari telah berjaya atau tidak. Di samping itu pihak-pihak lain pun turut membuat analisa yang serupa.


Anak Bapa turut terpanggil untuk membuat ulasan berhubung keberkesanan BERSIH. Dalam politik jika tindakan kita membuatkan “musuh” jadi kelam-kabut, secara kasarnya, adalah satu kejayaan.


UMNO dan BN bukan saja kelam-kabut tetapi telah jelas kelihatan macam dirasuki jin dan syaitan atau dihinggapi sawan khinzir berminggu sebelum himpunan 907. Malah sampai hari ini kesan sampingannya (side effect) masih menghantui mereka.


Jika sebelum himpunan 907, BERSIH dituduh komunis, pertubuhan haram, agen asing, golongan subversif, pengacau, pemecah belah, dan segala macam tuduhan tak masuk akal lagi melalui seluruh rangkaian media nasional termasuk khutbah Jumaat secara berterusan, selepas himpunan berkenaan pula mereka memperlekehkan pula penglibatan rakyat dalam jumlah yang amat mengagumkan.


Dari segi politiknya kira dah berjaya tu. Walaupun BERSIH menganggap mereka bukan badan politik tetapi gerakan mereka adalah gerakan politik dalam konteks yang lebih luas.


Kejayaan mereka di dalam menghimpunkan pelbagai lapisan masyarakat dari pelbagai keturunan dan peringkat umur dalam keadaan tertekan oleh tindakan polis yang lebih daripada kurang ajar penuh dengan segala intimidasi, adalah satu kejayaan yang amat luarbiasa.


Malah untuk julung kalinya intervensi oleh Yang Di Pertuan Agong dalam menyelesaikan pertelingkahan tanpa “mengharamkan” BERSIH juga merupakan saja merupakan satu kejayaan besar dan satu pengiktirafan kepada kerelevanannya.


UMNO dan BN boleh menjerit kata BERSIH gagal, polis juga boleh melolong kata BERSIH gagal, dan SPR boleh meracau bahawa himpunan ini tidak membawa apa-apa makna. Hakikat di atas sudah cukup untuk membuktikan bahawa BERSIH sudah berjaya.


Tuntutan BERSIH, yang merupakan tuntutan yang adil dan rasional dalam sebuah negara yang demokratik, walaupun belum tertunai akan ditunaikan dalam masa terdekat. Jika tidak, UMNO akan saksikan nanti satu peristiwa yang mereka tak akan lupa sampai bila-bila. Apa peristiwanya, kita sama-sama tunggu ……..


Anak Bapa: Rakyat tidak wajar takut pada kerajaan, kerajaan yang patut takut pada rakyat!