Saturday, January 16, 2010

Nak Ikut Islam Ke Atau Hukum Manusia?


Pada prinsipnya, sebagai seorang Islam, jika berdepan dengan sebarang permasalahan kita akan terus merujuk kepada ketetapan dan hukum-hakam Islam, lihat samada halal atau haram atau harus atau sunatnya. Jika didapati ada kelonggaran di situ, yakni diperbolehkan campurtangan manusia maka ketika itu maka kita boleh menggunakan akal budi bicara kita dalam menangganinya. Hal ini telah termaktub dalam adab dan prinsip kehidupan seorang Muslim Mukmin yang beriman kepada Allah swt dan Hari Kemudian. Penggunaan kalimah “Allah” tidak terkecuali daripada prinsip yang sama, kita lihat dahulu apa Islam kata dan lepas itu baru kita bagi pandangan kita. Masalahnya pimpinan UMNO, sebagaimana biasa lebih suka ikut kepala otak mereka yang dah berkarat biru di dalam membuat penyelesaian, dengan sertamerta menghamburkan pandangan yang sempit dan rasis dalam isu ini. Jika ini sesuatu yang menghairankan, badan yang “menjaga” hal ehwal Islam di Selangor, JAIS turut menggunakan pendekatan yang sama, lagilah menghairankan. Tut tut Pengarah JAIS (lagak MB baru?) terus mengancam orang yang bukan Islam bahawa tindakan tegas akan diambil jika mereka bukan sahaja menggunakan kalimah “Allah” tetapi 24 lagi kalimah yang lain dalam peruntukan undang-undang yang diluluskan pada tahun 1988 (zaman UMNO memerintah Selangor).

Isu penggunaan kalimah “Allah” ini jelas menggambarkan sikap tidak ambil pusing JAIS berhubung apa yang Islam dan apa yang tidak. Tapi apalah nak dihairankan kerana sebelum PR memerintah Selangor pun antara kerja utama mereka ialah merampas masjid dan surau di masjid-masjid dan surau-surau yang dimakmurkan oleh para jamaah setempat. Ada juga masjid yang mereka robohkan dan lepas tu kerah penguatkuasa JAIS kepung tapak tempat berkenaan pada hari Jumaat untuk menghalang para jamaah daripada terus bersolat di tempat berkenaan sehingga penguatkuasa ni pun turut tak solat jumaat. Rasanya baru lagi JAIS buat kerja-kerja macam ni. Sepatutnya undang-undang yang diluluskan di zaman UMNO ini dikaji terlebih dahulu sebelum berkokok nyaring mengugut semua orang bahawa tindakan tegas akan diambil kepada yang melanggarinya. Betulkah bahawa orang-orang bukan Islam tidak boleh menggunakan kalimah “Allah”? Cuba beri bukti yang jelas dan qat’i. Zaman UMNO bolehlah main ugut orang lain macam budak-budak sekolah. Rakyat zaman kini perlukan penjelasan dan hujah yang kuat dan jelas.

Pimpinan PAS yang juga alim dalam bidang hukum-hakam agama dah bersependapat (kecuali Dr. Harun Din) bahawa orang Kristian dan Yahudi berhak menggunakan kalimah Allah, yang mereka telah gunakan zaman berzaman sejak sebelum kedatangan Rasulullah saw sendiri. Cuma PAS menyarankan agar kalimah ini tidak disalahgunakan. Dan sememangnya penyalahgunaan kalimah agama apa sekalipun memang tidak wajar bukan sahaja oleh orang bukan Islam bahkan oleh orang Islam sendiri. Tetapi yang ini JAIS tak minat. Semasa pimpinan negara (baca UMNO) yang berkata salam itu sama dengan ucapan selamat pagi, orang syahid di negara Arab tidak dimandikan kerana tiada air, Nabi saw tidak mencukur sebab tak ada pisau cukur gillete, kalau laksana hukum hudud nescaya habis kudung tangan orang-orang Islam dibuat sup tangan, apa yang JAIS buat. Itukan terang-terangan menghina Allah swt dan Rasul saw. Tetapi yang ini JAIS tak peduli.

Ada pula yang berkata, nanti keliru umat Islam. Apa umat Islam tak keliru dengan perangai pimpinan UMNO dan JAIS? Politik suku agama suku, masjid buat rasuah pun ligat, sekolah agama buat lesen judi lagi tambah, dan macam-macam lagi gelagat pemimpin UMNO, tak kelirukah rakyat? Tauliah diberi berpilih-pilih (yang mengaji tinggi agama seperti Dr. Asri pun tak layak), lulusan ekonomi jadi orang no. 1 dalam jabatan agama, bukankah ini juga mengelirukan rakyat? Berapa orang daripada kita yang memperjelaskan dengan sebenar-benarnya tetang agama orang bukan Islam kepada anak-anak masing-masing. Yang dia orang pandai menakut-nakutkan anak-anak tentang bahaya paderi dan “holy water”. Apa Islam ini rapuh sangatkah akan terjejas dengan mudah kepada agama-agama lain? Islam tidak terjejas kerana yang terjejas ialah umat Islam yang amat nipis ilmu dan iman mereka. Tepuk dada dan tanya iman.

Anak Bapa: Cuba kaji betul-betul persamaan antara Azib, Khusrin dan Tamyees ………

1 comment:

Cikgu Esa said...

Ketepikan soal politik dalam isu kalimah Allah, tapi tuan fikirkan nasib generasi akan datang ekoran penggunaan kalimah ini. Jemput ke blog saya.