Thursday, February 23, 2012

Nabi Suruh Pertahan Bangsa Dan Raja?


Mufti Perak melalut lagi. Ini bukan kali pertama buat perangai tak senonoh. Dah banyak kali dah.

Baru-baru ini dia tuduh Najib rosak aqidah kerana melibatkan diri dalam perayaan Thaipusam di Batu Caves. Selang sehari kemudian tup tup patah balik 180 darjah tarik balik tuduhan tersebut dan berkata Najib ok sebab tidak terlibat dalam upacara keagamaan.

Kontroversi terbaru ialah dakwaan Harussani bahawa Nabi suruh kita pertahan bangsa dan raja. Dia punya kelentong bersaiz mega ni sebab nak sokong Hasan Jati. Hadis mana dia pakai kita pun tak tau.

Dr. Asri dan Dr. Juanda telah sanggah kenyataan Harussani yang mereka anggap tidak menepati sunnah Rasulullah saw. Nabi Muhammad tak pernah jadikan kaum sebagai asas kepada perjuangan baginda malahan Rasululah saw melarang kita berbuat demikian. Kalau bangsa dijadikan ukuran mana nak letak ayat "sesungguhnya yang mulia diantara kamu adalah mereka yang bertaqwa".

Sistem beraja ni sapa yang cipta, Nabi Muhammad saw ke? Adakah Nabi lantik anak baginda sendiri ganti tempatnya selepas wafat? Malahan nabi-nabi yang terdahulu pun bukan semua anak mereka turut jadi nabi. Jika ada yang jadi nabi selepas bapa mereka pun itu adalah atas pilihan Allah saw.

Boleh ke kita jamin yang anak ganti bapa ini akan sentiasa menjunjung keadilan Islam. Sejarah telah membuktikan tidak semestinya begitu. Jadi kalau dok membuta tuli mesti taat kepada raja dan pertahankan dia pula adakah ini sesuai dengan konsep ketaqwaan Islam?

Inilah jadinya bila "ulama" buat semak kerana nak harap secebis habuan daripada pemerintah. Fitnah besar pada agama. Makin lanjut umur makin mengarut. Berkawan dengan Hasan Jati tambah lagi mengarut.

Anak Bapa: Nasib baik tak ada nabi daripada kalangan orang Melayu. Jika tidak puak picisan UMNO ini akan kata Islam hanya untuk orang Melayu sahaja ...........

No comments: